Гицов разкри проблема на ЦСКА и каза как трябва да играе

александър гицов цска

Помощник-треньорът на ЦСКА – Александър Гицов, коментира всички актуални теми около отбора в интервю за клубната телевизия. 35-годишният специалист сподели, че е напълно наясно с очакванията, изискванията и философията на 31-кратните шампиони. Той разкри, че още от дете и израснал сред агитката в сектор „Г“ и продължава да се интересува и вълнува за ЦСКА и след заминаването си в чужбина на 19-годишна възраст. 

Гицов назова каква е разликата между българския и европейския футбол и разкри основния проблем на армейците от началото на сезона, който допринесе за незадоволителните резултати на отбора. Според него, всичко опира до психиката, тъй като футболистите още не са забравили негативния завършек на миналата кампания, в който изпуснаха да спечелят титлата.

„Разликата в тренировъчния процес между българския футбол и западния футбол е в интензитета. Често си говорим, когато критикуваме българския футбол, че липсва скорост. Това е основното нещо, което от ден първи се опитваме да променим и се опитваме да наложим в тренировъчния процес. На запад се търси възможно най-бързо достигане до зоните на противниковата врата и вертикалния стил на игра, който хората обичат да гледат от трибуните или пред телевизора“, започна Гицов интервюто си пред клубната телевизия.

„Нещата опират до футболна култура и до футболно възпитание. Има играчи, които са възпитани по един начин. За да промениш това нещо, отнема време. В ЦСКА времето не е много налично. Има дни, в които нещата не се получават добре, но играчите се влагат максимално, полагат усилия и досега не сме имали проблеми“, продължи той.

„Основният ни проблем е чисто психологически от това, което отборът е преживял през последния сезон след изпуснатата дузпа и загубената титла. Смятам, че това е бреме, което все още се усеща в съблекалнята и тежи на отбора. Аз самият като фен, който е бил на последния мач, когато ЦСКА стана шампион през 2008 година знам колко много означава за хората в клуба и българските играчи, израснали с този клуб. Това разочарование ще отнеме още време, за да го преодолеем“.

Александър Гицов

Гицов сподели още как трябва да играят „червените“ и как могат да го постигнат. Според него, в отбора има голям потенциал, който с времето ще се покаже на терена.

„ЦСКА трябва да играе доминиращ футбол, да има контрол върху случващото се на терена през всичките 90 минути. ЦСКА не трябва да се страхува от никого и да не се съобразява с никого. Смятам, че качеството е налично. Както всеки треньор, който влиза малко след началото на сезона, ще отнеме някакво време, за да се разбере коя е най-удачната позиция за всеки един играч. Кое приляга най-много на играчите, за да се случи напасването между треньорите и играчите, за да може треньорският екип да извлече максималното от играчите. Смятам, че потенциалът е наличен и ние като треньори няма от какво да се оплачем“.

„Самият аз съм голям фен на ЦСКА. 19 години от живота си съм прекарал в Сектор „Г“ като фен. На 19 заминах за Австрия, за да уча. Прекарах 16 години там досега. След като заминах, любовта ми към клуба беше от разстояние, не съм имал възможността да присъствам на мачове и да съм на стадиона. Привързаността ми към клуба винаги е била налична“.

александър гицов цска

Накрая Гицов сподели и впечатленията си от старши треньора Нестор Ел Маесро, когото е наблюдавал по време на периода му в австрийския Щурм Грац.

„Прекарах една седмица при Ел Маестро в Щурм Грац. Наблюдавах тренировъчния процес, начина, по който работи. Имам и някакви наблюдения от разстояние. Чувал съм много положителни неща от първия му период. Продължихме след това да поддържаме контакт, макар и не често. Когато той се свърза с мен, не съм се колебал дали имам желание да работя с него. Мисля, че е мечта на всеки фен. В моите мечти още повече е бил този момент, но през последните години нещата така се стекоха, че не съм мислил да се връщам в България. Имало е едно или две предложения, нищо конкретно. Нещата се случиха много бързо. Сега имам възможността да работя за клуба, който означава много за мен“, заяви Александър Гицов.

Author: Tyler Gonzales