Новата мода в БФС – чужденци с български корени

ЦСКА

Директорът на националните отбори в Българския футболен съюз (БФС) – Георги Иванов, е поканил нов германски футболист за родната селекция. Това призна самият той, като допълни и че е набелязал още играчи с български корени, които са роднени и израснали в чужбина.

Лукас Петков вече дебютира за България. Той дори не знае български език и Илия Груев-младши му помага… да се климатизира към нашата селекция. Вместо да вложат всички усилия към развитието на школите в БФС ровят като хрътки из „transfermarkt“, Football Manager и кой знае още къде, за да открият деца на български емигранти по чуждите академии.

Действителността е изключително тъжна. Гонзо сигурно счита хода си за гениален. Не влагаш нито лев в даден играч, а пък той ти изнася мачовете на представителния отбор. Години наред вече се говори как ни трябват специалисти от чужбина, които да вкарат западни методи в нашите школи.

Тренировка на националния отбор по футбол

Националите берат срам по всяко краище на Европа, а грандовете разчитат почти изцяло на чужденци. Защото българи просто няма. Принудени сме да търсим под дърво и камък играчи, които дори не знаят езика. В гръбнак на отбора скоро ще се превърнат и българчета, които са пратени от малки по чуждите академии.

Примерите са все повече и трябва да ги разберем – тук шансът им за развитие е нищожен. Никола Илиев блестеше за Примаверата на Интер, а Димо Кръстев за тази на Фиорентина. Мартин Георгиев беше единственият чужденец за възрастовата си група в Барселона,… Премина академията на Бенфика.

Трябва да осъзнаем, че науката вече е много важна част от футбола. Ако не имплементираме модерните практики от съвременните академии, нашите школи няма да вадят някакви футболисти. Нишката между юноши и мъжки футбол се губи у нас – талантливи деца има много, но след 12-13 години те започват осезаемо да отстъпват на чуждестранните си съперници. 

Тренировка на националния отбор по футбол

Author: Tyler Gonzales